Romana


PRIMARIA COMUNEI RACIU
EDUCATIE

    Radacinile invatamantului institutionalizat coboara pana in secolul XVIII, atunci cand apar primele mentiuni documentare despre o scoala ce functiona in anul 1783 pe mosia Suta a boierului Matei Lacusteanu. Domnia acorda pentru aceasta scutiri de dari si o "mila" de 100 de bolovani de sare pentru intretinerea scolii. In septembrie 1840 a inceput sa functioneze o alta scoala in satul Suta Seaca, invatator fiind Constantin Mateescu.
    Scoala din satul Raciu a fost infiintata in noiembrie 1859, prin stradania preotului Neacsu Marinescu. Scoala nu avea lacas propriu, ci functiona in casa preotului, fiind frecventata de circa 20 - 30 de elevi. In anul 1864, satul a fost organizat in comuna cuprinzand satele Raciu, Coboras si Siliste, iar aici se infiinteaza, pe cheltuiala primariei, o scoala publica.
    Prin act de donatie dat in 1932 de Eufrosina Vacarescu, Elena Vacarescu si Zoe Caribol se cedeaza comunitatii locale un teren in suprafata de 7580 metri patrati pentru construirea in satul Raciu a unui nou locas de scoala. Acesta nu va fi ridicat decat in anul 1957, dupa un proces indelungat cu primaria localitatii.
    In prezent, in comuna Raciu functioneaza urmatoarele institutii de invatamant si culturale:
  • Caminul Cultural Raciu - subordonat Consiliului Local Raciu, cu o capacitate de 200 de locuri;
  • Scoala cu clasele I - VIII Raciu;
  • Gradinita Raciu;
  • Scoala cu clasele I - VIII Suta Seaca;
  • Gradinita Suta Seaca;
  • Scoala cu clasele I -  IV Silistea;
  • Gradinita Silistea;
    In unitatile de invatamant din comuna profeseaza 35 de cadre didactice. Toate aceste unitati de invatamant sunt subordonate Inspectoratului Judetean Dambovita.
    In comuna Raciu functioneaza un cabinet medical individual in satul Raciu si unul provizoriu in satul Suta Seaca;
    Politia Raciu functioneaza in sediul Primariei Raciu si are doi angajati.


Copyright Author - MindMagnet Software Romania - developed for KYO INC